Fredagskväll med kukinheaven

Mamma och pappa sitter på våran fredagskväll och kollar på en DVD som handlar om kukinheaven. Det betyder tydligen köksträdgård på danska. I filmen får man följa den danska pensionären Mettes olika upptåg i sin enorma köksträdgård.

Jag måste säga att det är det mest spännande som stått på här i huset på länge. Jag tror att detta program är för mina föräldrar som program som Gossip Girl är för en tonårsflicka. Programmet bjuder inte bara på stor spänning ("Nu måste vi se upp för våran största fiende - morotsflugan") och viktiga uppdrag ("nu gäller det att rädda persiljan som mår dåligt") där de goda alltid segrar i slutet, (en lugn, munter berättare upplyser just nu, något triumferande, att morotsflugan INTE gillar kaffesump. Liknande triumf upplevdes för en stund sedan då Mette med en sekatör brutalt styckar en snigel) utan också en tydlig avundsjuka som föder ett stort behov till allmän konsumtion. Mamma påminns gång på gång genom att se Mette använda sin, att hon inte äger någon grep. Det har varit upphov till mycken bitter tandagnisslan.

Filmen innehåller också en stark huvudperson med personlighet. Mette är inte tanten som backar för utmaningar - ens för den spanska skogssnigeln och hon har, som alla starka kvinnor, en man att hunsa runt med. "Nu bygger vi en sallatsbädd..." Nu bygger gubben en sallatsbädd enligt Mettes mått och behov. Hon är stark. Målmedveten. En förebild för alla i målgruppen.

Jag ser fram emot när mamma och pappa bestämmer sig för att gåi pension. Det ska bli så roligt att se vad de ska hitta på.

Svar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0