"Det är inte så konstigt att det är krig i världen om folk måste slå varandra bara för att de ser en gul bil"

"Jag tänker inte rösta i valet för inget parti tycker som jag och alla politiker är dumma i huvudet"

Dethär hörde jag sägas idag. Jag kan inte hjälpa att jag blir lite arg när folk uttalar sig på det viset. När de inte inser vikten av att ta sitt ansvar för sig själv och för demokratin. Att inte rösta är att avsäga sig rätten att klaga över hur samhället styrs. Den som inte röstar i val tar ett beslut som gör att demokratin hotas, den bidrar passivt till risken att fel människa kommer till makten. Och bland alla partier man kan kryssa för den nittonde måste man om man lägger ned någon som helst ansträngning kunna hitta något som känns mer som influensa bland pest och kolera.

Förutom denna friska blankröstande fläkt känns det som att människorna i min omgivning är indelade i två läger. De som inte har en susning om vilket kort de ska kryssa och de som är redo med tatueringsnålen för att trycka in partisymbolen i pannan.

Statusar på Facebook hånar partiledare. De som stämplat sig rödgröna hatar de blå och tvärtom. När jag läser på partiernas hemsidor märker jag inga skillnader. Någon tycker att pengarna ska stanna kvar hos lönetagarna att placera mer själva. Men alla är överens om att det är viktigt med trygghet. Man ska värna om äldrevården. Man har rätt till ett jobb. Människor ska vara fria. Människor ska ha rätt. I skolan ska man lära sig saker. Vissa skillnader men ändå inget som väger över och får min röst att falla över någons namn.

Jag har såklart försökt sätta mig in mera.

Jag har kollat på debatter på TV men jag har kommit fram till att det är högre standard på personangreppen i Paradise Hotel. Jag gick ned till en valstuga och frågade varför jag skulle rösta på just detta partiet. Nog fick jag höra något löst om satsa på ridsporten men mest skrockande om de konkurrerande.

Jag satt under en propagandaaffisch gynnande (M) idag på bussen. Den sade "Enklare för unga att få jobb" och pekade med ord och bild på att detta var något (S) motverkade. Jag satt då och läste ett informationshäfte om Socialdemokraterna, där en rubrik sa "Lättare för unga att få jobb". Nog vill jag minnas ordmärkande från (M)s sida i kommundebatten i Folkets hus, men om det ska vara ett ord som gör skillnaden mellan ja och nej, rätt och fel, att hålla med och att motverka förstår jag att moderaterna vill skärpa till skolan.

Allt som skrivs motskrivs också någon annanstans och det hela lämnar mig inte bara förvirrad utan också, faktiskt, med sänkt tro på Sverige och svenskarna. När de personer vi valt för att styra vårt land står och angriper varandra personligt i TV och liksom tomtarna i valstugorna hellre står och kastar skit i grannens rabatt än att sakligt och objektivt tala om för väljarna exakt varför DERAS parti skulle leda Sverige framåt börjar jag undra.

Innan valet var jag peppad. Dethär var min första uppgift som vuxen, min första plikt som myndig människa. Jag skulle ta reda på allt om alla partier, bli riktigt insatt och sedan rösta efter det parti som representerade mina åsikter. Någonstans trodde jag nog att jag skulle hitta partiet som speglade mig exakt. Och det skulle kännas riktigt bra att kunna bidra.

Nu vet jag faktiskt inte alls vad jag mer kan göra för att kunna gå från vallokalen och känna att jag gjort något för Sverige.

Och bland blå- och rödstämplade statusar på Facebook hade någon alldeles nyss skrivit den angående politik första raden på länge som gett mig "där satt den!"-känsla. Det var rader skrivna av Lars Winnerbäck, "trött på all valpropaganda lika billig som reklam, ja vi vill ha ett bättre sverige. åh fan"


MEN JAHA VAD TYCKER JAG?


Jag tycker att rut- och rotavdragen är jättebra för de ger på ett enkelt sätt människor jobb. Att jobba med servicejobb bidrar inte till samhällssprickor, det är att man tänker så som skapar samhällssprickor.


Jag är mån om jämställdhet. Jag tror dock att denna enbart kan nås av långsiktigt, medvetet arbete.

Att hjälpa kvinnor med företag för att få in dem i näringslivet kan kanske vara en idé, samtidigt kan man fortfarande inte kalla det för jämställt om ett kön gynnas mer. Jag är splittrad inför kvotering. Denna ger inte mig inga fördelar då man oftast kvoterar in fler män, men kanske kan man hoppas att kvinnan gynnas i längden. Men att se en lösning i att ge "kvinnojobb" högre status genom att utbilda fler män inom arbetet tycker jag är som en slap över hela jämställdhetens namn då denna lösning förutsätter att alla människor ser män som överlägsna inom arbete.

Jag vill jag tro att jämställdhet kan uppnås utan införandet av nya regler. Regler som gynnar kvinnor gynnar inte män och är därmed inte feministiska lösningar.

Det största problemet jag ser inom ojämställdheten finns på arbetsmarknaden. Jag har hört att det i Sverige finns fler högt uppsatta chefer som heter Göran än som har kvinnligt kön. Låt oss tänka på de tillfällen som för en arbetare till ett bra jobb och hög lön. Jag tänker genast på arbetsintervjuer och lönesamtal - tillfällen då man tjänar på att sälja sig själv. (Nu pratar jag inte om det sätt som tas upp i sexköpslagen) Detta är något som jag uppfattat att många tjejer är dåliga på. Detta tror jag inte har med kön att göra utan genus och könsroller. Nej vänstern, att lära kvinnor att slåss kommer inte göra Sverige jämställt. Att jobba från dagis med att motverka "lilla gulliga flickan" och "tuffa lilla killen"-idealen tror jag är en väg att gå i kampen för jämställdheten.


Att satsa på utökad miljövänlig kollektivtrafik skulle göra att vi kunde sluta ha ångest över miljön. Snabba, billiga tåg skulle minska utsläppen från bilar. Sverige är redan i världseliten bland miljöinsatserna. Kanske skulle man kunna göra mer nytta för världen om man gjorde mer seriösa försök att påverka andra länder.


Om privatskolor blev vanligare skulle det uppstå konkurrens om eleverna. Skolorna skulle vara tvungen att höja standarden och anstränga sig mer för eleverna, vilket jag inte ser något negativt i. Att skärpa skolan ser jag inte heller något negativt i. Jag vet att jag själv gärna hade gått i en skola med mer koncentration och intensiv utbildning - att vissa ungdomar slänger bort tio års grundskola och failar att komma in på gymnasiet tycker jag är total bortkastning på både skolans och individens resurser.


Och detdär med skatt. Jag tycker att en person som ägnat tjugo år av sitt liv i koncentration bakom diverse skolbänkar och i föreläsningssalar, som sedan lyckas knipa ett bra jobb med gott betalt - ja jag säger det - förtjänar detta. En person som sov sig genom grundskolan och som har jobbat heltid bakom kassan på Ica under alla dessa timmar och år som den välutbildade studerat på universitet har hela tiden gjort medvetna val som förde den precis dit där den är - med den betalningen. Att den som valt att i utbyte mot tid och studielån göra sig värdefull på arbetsmarknaden ska behöva betala en högre procent av sin inkomst än den som inte ansträngt sig alls är fel. Det är inte rättvisa. I Sverige får alla samma chans till en god utbildning. Alla har samma chans till en god karriär, att vissa i stället prioriterar annat bör inte tas ifrån sina konsekvenser på andras bekostnad.


Att man läst eftergymnasiala kurser ska inte sänka ens prioritet vid intagning till universitet. En rättvis ordning uppmuntrar människor att göra ett andra försök om något gått snett eller om man gjort ett val man ångrar. Jag förstår inte hur Folkpartiet kan skriva "Vi tror på att alla människor ska kunna få nya chanser i livet" när de vid debatten i Folkets Hus här i Nynäshamn var de enda som sade sig stå bakom beslutet om att personer som läst på komvux eller basår ska tas in i andra hand på svenska universitet.


När det gäller invandring så tycker jag att ett rikt land har skyldighet att ta hand om sådana som behöver en trygg nystart. Men att alla människor som kommer från krigsdrabbade land inte får hjälp med att lära sig språket genast tycker jag är fel. Att inte kunna språket gör att man känner sig utanför. Och att som traumatiserad efter krig inte få tillgång till boende någon annan stans än i kriminaliserade, sunkiga områden tycker jag också är fel. Man ska ta bättre hand om de som kommer in helt enkelt.


Vad det gäller Nynäs tycker jag att man ska satsa på hamnområdet för att främja turismen. Alla vill vi ha en vacker, tilltalande stad med god stämning och saker att göra och detta är sådant som också drar in pengar genom turism ehehehe.


Svar
Postat av: karin

Kan man rösta på dig?

2010-09-14 @ 12:33:01
Postat av: Isabelle

Moderata åsikter :D

2010-09-26 @ 15:46:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0